Ανακοινώσεις

Συμμετοχή των Φυσικών του Λυκείου στο CERN - Σεπτέμβριος 2013

Στις 25-29 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά – με την ευγενική χορηγία των εκπαιδευτηρίων Δούκα – επιμορφωτικό ταξίδι των Φυσικών, Σ. Ασημακόπουλου και Κ. Λαβράνου στο CERN (Γενεύη Ελβετίας). Η εμπειρία που αποκομίστηκε αποτέλεσε την ευκαιρία να έρθουμε σε πιο στενή γνωριμία με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα της Φυσικής και να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικότερης και παιδαγωγικά ωφελιμότερης μύησης των μαθητών μας στο μαγικό κόσμο της Επιστήμης.
Στην παραπάνω λογική εντάχθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε στα εκπαιδευτήρια Δούκα στις 18-12-2013, στον Όμιλο Φυσικών Επιστημών, καθώς επίσης και σχετική  παρουσίαση.
 

 
 


 
Τούτες τις πέτρες τις αγάπησα… τη μοίρα μου… 
 Μυκήνες,  Γυμνοπαιδία
 
 
Μια εξαιρετικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και της Εταιρείας Συγγραφέων έφερε ένα ομολογουμένως λαμπρό αποτέλεσμα. Διακεκριμένοι συγγραφείς και κριτικοί της λογοτεχνίας (Αλέξης Ζήρας, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Νικήτας Παρίσης), πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (Νάσος Βαγενάς και Ευρ. Γαραντούδης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Γιώργος Γεωργής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημοσθένης Δαββέτας στα Πανεπιστήμια Gréole και Strate Collège στο Παρίσι), έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα σε μια άρτια από κάθε άποψη εκδήλωση.
 
Το πολυπληθές κοινό, αποτελούμενο από εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, γονείς και μαθητές,  παρακολούθησε την Ημερίδα με αδιάλειπτο ενδιαφέρον, σε μια μέρα – Σάββατο, 24 Μαρτίου. Η όλη εκδήλωση αντάμειψε και τον πλέον υποψιασμένο για τη σεφερική ποίηση, ενώ συνετέλεσε ώστε να μυηθεί σε αυτήν κι εκείνος που απλώς ψηλάφησε το έργο του μεγάλου ποιητή. Σ’ αυτό βοήθησαν τα ποικίλα ειδικά θέματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές:
 
A΄ κύκλος εισηγητών
 
1.    “Η ποιητική γενιά του ’30”
 
Νάσος Βαγενάς, ποιητής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
 
2.    “Ο Γιώργος Σεφέρης ως δοκιμιογράφος”
 
Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων
 
3.    “Μαλακάσης-Σεφέρης:  Επί τα ίχνη μιας σχέσης”
 
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος
 
4.    “Ο Σεφέρης και ο κινηματογράφος”
 
Ευριπίδης Γαραντούδης, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Β΄ κύκλος εισηγητών 
 
5.    “Προσεγγίζοντας διδακτικά το ποίημα  Ελένη-   Όροι και προϋποθέσεις διδακτικής ευστοχίας”
 
Νικήτας Παρίσης, φιλόλογος, συγγραφέας
 
6.    “Σεφέρης – Κουνέλης:  Ένας ποιητικός και εικαστικός διάλογος”
 
Δημοσθένης Δαββέτας, συγγραφέας, εικαστικός, καθηγητής  Πανεπιστημίων Créapole και Strate Collège του Παρισιού
 
7.    “Ο Σεφέρης μετά τη Δήλωση”
 
Γιώργος Γεωργής, συγγραφέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Σεφερικά ποιήματα διάβασε ο ηθοποιός  Τρύφων Καρατζάς
 
Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν όλες οι βαθμίδες των Εκπαιδευτηρίων Δούκα:
 
-    Ένα μουσικο-κινητικό δρώμενο από το Νηπιαγωγείο
 
-    Μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη από τη Χορωδία και η Ορχήστρα Γυμνασίου, Λυκείου και   ΙΒ υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καζαμία
 
-    Σκηνοθετημένα σεφερικά αναγνώσματα από την Ομάδα Ανάγνωσης του Λυκείου
 
-    Οργάνωση-Εποπτεία: Κλάδος Φιλολόγων Λυκείου και ο συντονιστής
 
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη φιλική συμμετοχή δύο γνωστών σήμερα καλλιτεχνών -αποφοίτων του Σχολείου, της Νατάσας Μποφίλιου, που συνόδεψε στο πιάνο ο  μουσικός και ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Άγγελος Τριανταφύλλου.
 
Μάριος Μιχαηλίδης , φιλόλογος
 

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Δάσιος στα Εκπαιδευτήρια Δούκα

 Την Πέμπτη 13  Δεκεμβρίου  2012, η Γενική Διεύθυνση και το τμήμα Μαθηματικών του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με ιδιαίτερη χαρά φιλοξένησαν  τον καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιο Δάσιο.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Τα μαθηματικά έξω από τη σχολική τάξη». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου Δαϊς και την τίμησαν με την παρουσία  τους η Γενική Διεύθυνση,  οι καθηγητές του σχολείου και  πλήθος μαθητών μας. Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου συνοδευόμενοι από το καθηγητή τους κ. Ηλία Κωνσταντόπουλο.

Μέσα από μία αναλυτική και κατατοπιστική παρουσίαση, ο κ. Δάσιος κατέδειξε τη χρησιμότητα των Μαθηματικών στην καθημερινή ζωή, την οποία δε γνωρίζει ούτε έχει χρόνο να πληροφορηθεί ο σημερινός μαθητής του απαιτητικού Λυκείου. Οι μαθητές παρακολούθησαν  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την  ομιλία από την οποία αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Μετά την παρουσίαση του κ. Δάσιου, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Χρήστος Σταύρου, μαθηματικός Εκπαιδευτηρίων Δούκα


 
Ο Θεατρικός Συγγραφέας και Πεζογράφος Κώστας Μουρσελάς, αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ο φιλολογικός κλάδος του Λυκείου μας την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Εκθεσιακό Χώρο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και ώρα 9:30- 11:30. Τιμητικά, συμμετείχε ο ποιητής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Η Λέξη», κ. Αντώνης Φωστιέρης. Μετά από την παρακολούθηση σχετικού επεισοδίου από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος», ο Κώστας Μουρσελάς αναφέρθηκε στις παιδικές του αναμνήσεις, στις ρίζες του στη Σμύρνη, στη διαδικασία παραγωγής πνευματικού έργου  και στα έργα του «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά » και «Εκείνος κι Εκείνος».
 
Ο άμεσος και  σαφής λόγος του Κώστα Μουρσελά συγκίνησε τους μαθητές οι οποίοι του υπέβαλαν εύστοχες ερωτήσεις που προκάλεσαν ομολογουμένως  έναν διάλογο εκπληκτικό μεταξύ του συγγραφέα και των μαθητών.
 
Επίσκεψη του Σχολικού Συμβούλου κ. Κ. Αποστολόπουλου
 
Η επίσκεψη του κ. Κ. Αποστολόπουλου, Σχολικού Συμβούλου (ΠΕ 04) πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012 μετά από σχετική πρόσκληση της ομάδας εργασίας  Φυσικών –Χημικών –Βιολόγων του Λυκείου. Σκοπός της επαφής αυτής ήταν η γνωριμία με τον Σχολικό Σύμβουλο, η συζήτηση για τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου ανά τάξη και ανά μάθημα καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 
 
Συνάντηση με τη Σχολική Σύμβουλο της Δευτεροβάθμιας
 
Τον Δεκέμβριο του 2011, η σύμβουλος ΠΕΟ2, Β΄ Αθήνας κ. Αλεξοπούλου, επισκέφτηκε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και ενημέρωσε το φιλολογικό κλάδο για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα μαθήματα της Ν. Γλώσσας, των Αρχαίων Ελληνικών και της Ν. Λογοτεχνίας σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας.

 
 

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, ο φιλολογικός κλάδος του Λυκείου με πρωτοβουλία του φιλολόγου κ. Μ. Μιχαηλίδη,  είχε την εξαιρετική τιμή να υποδεχθεί τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη.
 
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας και την παρακολούθησαν οι μαθητές του θεωρητικού τμήματος Γ1 Λυκείου, ο Υπεύθυνος του Λυκείου κ. Νίκος A. Κούκης, οι φιλόλογοι του Λυκείου καθώς και φιλόλογοι του Γυμνασίου  και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης  αναφέρθηκε, αρχικά, στην ποιητική συλλογή του «Θόλος» η οποία τιμήθηκε το 1989 με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και  τα ποιήματα της οποίας είναι εμπνευσμένα από τη δοκιμασία της Κύπρου και ειδικότερα από το δράμα των αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974. Ακολούθησε η ανάγνωση των ποιημάτων  «Στα στέφανα της κόρης του» (σχολικό βιβλίο «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ ΄ Λυκείου) και «Γλυκό του κουταλιού» (σχολικό βιβλίο «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Β΄ Γυμνασίου) και η ερμηνευτική προσέγγισή τους από τον ποιητή.

Social Media

Οι Προτάσεις μας

05/05/2016Summer Camp 2016Tο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είναι κοντά σας, για ακόμη μια χρονιά! Και φέτος, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους, από τη λήξη του...
περισσότερα tips
All Rights ReservedΟροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναCreated by SiEBEN
Google+