Συχνές Ερωτήσεις


 • Ποια η Καλύτερη Ηλικία να Ξεκινήσει κανείς GCE;
  Δεν υπάρχει «καλύτερη» ηλικία. Αυτή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το σχολικό έτος στο οποίο ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος βρίσκεται, αλλά η ακαδημαϊκή ικανότητα, οι μελλοντικοί στόχοι και το πάθος που διακρίνουν έναν σπουδαστή παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν την τελική απόφασή του για το πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσει. Τα ακόλουθα σημεία μπορεί να τον βοηθήσουν στην απόφασή του:
  • Α΄Λυκείου: Στην ηλικία αυτή είναι συνήθως νωρίς για μαθήματα "Α" Level. Εάν εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο σπουδών στην Μ. Βρετανία, τότε προτείνουμε τη συστηματική εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας τη χρονιά αυτή. Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και ορισμένοι μαθητές (με ΜΟ πάνω από 19 ή με κάποια ιδιαίτερη κλίση) μπορούν να επωφεληθούν ξεκινώντας στη Α΄ Λυκείου. Συνήθως αυτό γίνεται με κάποιο μάθημα όπως τα Μαθηματικά, το Art & Design ή μια ξένη γλώσσα, π.χ. Γαλλικά.
  • Β΄Λυκείου: Αυτή η ηλικία είναι η ενδεδειγμένη για ένα μαθητή να ξεκινήσει μαθήματα "A" Level, εάν επιθυμεί να συνεχίσει στο Πανεπιστήμιο αμέσως μετά την αποφοίτησή του/της από το Λύκειο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε αυτή την ηλικία η εντατική προετοιμασία για την απόκτηση πέραν του ενός Α- Level σε ένα χρόνο μπορεί ν` αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για ορισμένους μαθητές και ίσως χρειαστεί να αναβάλουν την εξέταση σε κάποια ή κάποιες ενότητες των A-Level για την επόμενη χρονιά. 
  • Γ΄Λυκείου: Εάν ο υποψήφιος ξεκινήσει το πρόγραμμα των GCE A-Level στην Γ΄ Λυκείου, είναι σαφώς πιο ώριμος από τον υποψήφιο που ξεκινά την προετοιμασία του στην A΄ ή  Β΄ Λυκείου. Ωστόσο, ο υποψήφιος αυτός θα χρειαστεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα φοίτησης των μαθημάτων GCE/IAL  μέσα σε έναν χρόνο, γεγονός που καθιστά τη φοίτηση αυτή αρκετά εντατική,συνυπολογίζοντας ότι παράλληλα ο υποψήφιος ολοκληρώνει την τελευταία τάξη του Γενικού Λυκείου. 
  • Μετά το Λύκειο: Σχεδόν οι μισοί σπουδαστές μας ξεκινούν το πρόγραμμα GCE μετά το Λύκειο. Στην περίπτωση αυτή, το πλήρες πρόγραμμα των τριών μαθημάτων  μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα ακαδημαϊκό έτος, εφόσον ο σπουδαστής έχει την απαιτούμενη αφοσίωση και μπορεί να διαχειριστεί καλά το χρόνο του.

 • Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των Πανεπιστημίων;
  Ανάλογα με τον κλάδο σπουδών χρειάζεται επιμελής έρευνα, στη οποία θα βοηθήσει και ο Συντονιστής του τμήματος, ώστε να βρεθούν εκείνα τα πανεπιστήμια που πληρούν τα κριτήρια του κάθε υποψηφίου.

 • Πώς θα επιλέξετε τα σωστά Προγράμματα Σπουδών;
  Για να πάρετε σωστές αποφάσεις θα πρέπει να κάνετε εξαντλητική έρευνα για να μπορέσετε να καταλήξετε στον σωστό κλάδο για τους σωστούς λόγους.
  Μπορείτε να κάνετε αίτηση σε όποιον κλάδο ή πανεπιστήμιο επιθυμείτε, αλλά οι προϋποθέσεις εισαγωγής που θέτει το κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν κάνετε την αίτηση σας. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε που θα είστε ευτυχισμένοι – και ο καθένας εδώ έχει τα δικά του προσωπικά κριτήρια. Πολλές πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων καθώς και από το site του UCAS. Και βέβαια θα είμαστε δίπλα σας να σας προσφέρουμε ότι βοήθεια χρειάζεστε.

 • Πότε υποβάλλεται η αίτηση και τι απαντούν τα Πανεπιστήμια;
  Η αίτηση για εισαγωγή σε Βρετανικό πανεπιστήμιο γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας UCAS. Η προθεσμία για έγκαιρη υποβολή της αίτησης εξαρτάται από τον κλάδο σπουδών που επιθυμείτε να εγγραφείτε.
  Τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge όπως όλες οι σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Κτηνιατρικής έχουν προθεσμία τις 15 Οκτωβρίου.
  Για προγράμματα Art & Design υπάρχουν δύο διαφορετικές προθεσμίες: 15 Ιανουαρίου και 24 Μαρτίου (η προθεσμία που ισχύει εξαρτάται από τον συγκεκριμένο κλάδο και πανεπιστήμιο). Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι έχουν προθεσμία την 15 Ιανουαρίου.
  Στην απόφαση σας θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι:
  • Μπορείτε να επιλέξετε πρόγραμμα είτε στην Οξφόρδη είτε στο Cambridge, αλλά όχι και στα δύο πανεπιστήμια.
  • Μπορείτε να επιλέξετε το πολύ 4 ιατρικές σχολές.
  • Συνολικά έχετε το πολύ 5 επιλογές.
  • Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε περισσότερο του ενός προγράμματος στο ίδιο πανεπιστήμιο (αν και δεν συνηθίζεται γιατί δείχνει αναποφασιστικότητα).
  • Θα πρέπει να αποφύγετε την επιλογή πολύ διαφορετικών μεταξύ τους κλάδων γιατί είναι δύσκολη η αιτιολόγηση (μέσω του ενός και μόνο Personal Statement που δικαιούστε) διαφορετικών επιλογών.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα έχετε την απόλυτη υποστήριξη και καθοδήγηση του υπευθύνου του τμήματος. Με την υποβολή της αίτησης σας το UCAS θα την προωθήσει  στα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια ξεχωριστά έτσι ώστε το κάθε πανεπιστήμιο να μη γνωρίζει σε ποια άλλα έχετε κάνει αίτηση για να μην επηρεαστεί η απόφαση που θα λάβει. Τα πανεπιστήμια τότε θα αποφασίσουν αν θα σας κάνουν προσφορά ή όχι. Η προσφορά θέσης είναι δεσμευτική για τα πανεπιστήμια, εφόσον εκπληρώσετε τους βαθμολογικούς όρους που συνοδεύουν την προσφορά.


 • Η τελική σας επιλογή;
  Τα πανεπιστήμια ενημερώνουν τους υποψήφιους μέσω email και ταχυδρομικώς. Επίσης στην υπηρεσία TRACK της ιστοσελίδας του UCAS ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης του με τις αποφάσεις και τους όρους των πανεπιστημίων αναρτημένες. Όταν όλα τα πανεπιστήμια έχουν απαντήσει θα έχετε μέχρι τις αρχές Μαΐου, ή αρχές Ιουλίου, ανάλογα με το πόσο αργά έρθει η τελευταία απάντηση, να αποφασίσετε ποιες δύο προσφορές θα αποδεχτείτε σαν FIRM (πρώτη επιλογή) και ποια σαν INSURANCE (δεύτερη επιλογή). Μετά μένει η αναμονή των αποτελεσμάτων που βγαίνουν γύρω στις 18 Αυγούστου για να μάθετε σε ποιο από τα δύο θα πάτε.

 • Κι αν δεν τα καταφέρετε;
  Το σύστημα εισαγωγής στα Βρετανικά πανεπιστήμια δεν εγκαταλείπει τον υποψήφιο που δεν καταφέρει να λάβει προσφορά η δεν πιάνει τους βαθμούς που απαιτούνται για εισαγωγή. Αν απορριφθεί κάποιος και από τις 5 επιλογές του τότε υπάρχει μια διαδικασία μέσω UCAS που ονομάζεται EXTRA η οποία του δίνει τη δυνατότητα να προσθέσει μια έκτη (extra) επιλογή. Αν και πάλι απορριφτεί δύναται να προσθέσει και έβδομη επιλογή, και πάει λέγοντας, ώσπου να πάρει προσφορά.
  Σαν έσχατη λύση υπάρχει και η διαδικασία του CLEARING. Εφόσον βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων GCE (γύρω στις 18 Αυγούστου) ενεργοποιείται το σύστημα CLEARING και δημοσιοποιούνται όλες οι κενές θέσεις των πανεπιστημίων. Οι υποψήφιοι μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα πανεπιστήμια και να διεκδικήσουν μια από τις κενές αυτές θέσεις. Η προσπάθεια η δική μας είναι να συμβουλέψουμε σωστά τον κάθε σπουδαστή μας ώστε να μην χρειαστεί να προσφύγει σε αυτές τις λύσεις. Αν παρόλα αυτά αναγκαστεί ο υποψήφιος να μπει σε μια τέτοια διαδικασία θα είμαστε δίπλα του να του προσφέρουμε την κάθε δυνατή βοήθεια.


Social Media

Οι Προτάσεις μας

05/05/2016Summer Camp 2016Tο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είναι κοντά σας, για ακόμη μια χρονιά! Και φέτος, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους, από τη λήξη του...
περισσότερα tips
All Rights ReservedΟροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναCreated by SiEBEN
Google+