Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

 • Νηπιαγωγείο

Το μάθημα υλοποιείται τρεις (3) φορές τη βδομάδα και περιλαμβάνει δύο μαθήματα με κινητικό περιεχόμενο κι ένα μάθημα κολύμβησης. Στα μαθήματα διδάσκουν εξειδικευμένοι για αυτή την ηλικία καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Στόχος του μαθήματος είναι το νήπιο να:

 1. Αγαπήσει την κίνηση και να αναπτύξει τις βασικές κινητικές δεξιότητες όπως να ισορροπεί, να μετακινείται στο χώρο και να χειρίζεται διάφορα αντικείμενα.
 2. Αναπτύξει τις κινητικές έννοιες όπως την αντίληψη του χώρου, του σώματος και του ρυθμού και να μπορεί να τις εφαρμόζει σε κατάλληλα αναπτυξιακά παιχνίδια.
 3. Καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του.
 4. Εκφράζει τα συναισθήματα του και να συνεργάζεται αρμονικά με τα άλλα νήπια.

Η βασική καινοτομία του Προγράμματος Σπουδών για το νηπιαγωγείο αποτελεί η διαδικασία αξιολόγησης κινητικών δεξιοτήτων των νηπίων. Η κινητική αξιολόγηση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο επιστήμονα μέσω του ABC Movement Τest, που είναι ένα έγκυρο και αξιόπιστο όργανο ανίχνευσης κινητικών αδυναμιών. Οι κινητικές δυσκολίες που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν κάποιοι μαθητές, εντοπίζονται ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη του παιδιού.


 • Δημοτικό
 • Α' και Β' Δημοτικού

Το μάθημα περιλαμβάνει 4 ώρες την εβδομάδα κινητικές δραστηριότητες (συνεχόμενο 2ωρο κολύμβησης τη μισή σχολική χρονιά).

 • Γ' ,Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού

Το μάθημα περιλαμβάνει 4 ώρες την εβδομάδα κινητικές δραστηριότητες (συνεχόμενο 2ωρο κολύμβησης ανά 15 ημέρες).

Στόχος του μαθήματος είναι ο μαθητής:

 1. Να αναπτύξει κινητικές δεξιότητες και φυσικές ικανότητες που θα του επιτρέψουν να συμμετέχει αποτελεσματικά σε φυσικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές.
 2. Να αναπτύξει τη φυσική του κατάσταση και να αποκτήσει θετική στάση προς την άσκηση.
 3. Να αποκτήσει γνώσεις και θετικές εμπειρίες ώστε να ζήσει μια ζωή με υγεία και δημιουργικά ενδιαφέροντα.
 4. Να γίνει υπεύθυνο άτομο για τον εαυτό του και για τους άλλους

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς διδάσκονται: Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Ποδοσφαίριση , Χειροσφαίριση, Κλασικός Αθλητισμός, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Παραδοσιακοί χοροί και Κολύμβηση.


 • Γυμνάσιο

Το μάθημα υλοποιείται 4 διδακτικές ώρες/εβδομάδα

 • Διδακτικά Αντικείμενα: Ποδοσφαίριση , Καλαθοσφαίριση, Χειροσφαίριση, Πετοσφαίριση, Παραδοσιακοί χοροί.
 • Ημέρα Υγείας
 • Επιλογές Αθλημάτων

Στόχος του μαθήματος είναι ο μαθητής:

 1. Να βελτιώσει την ποιότητα εκτέλεσης των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων που ήδη έχει διδαχθεί και να συμμετάσχει στην αγωνιστική μορφή αυτών των σπορ.
 2. Να αναπτύξει βασικές γνώσεις τεχνικής και τακτικής ώστε να επιλύει σύνθετα κινητικά προβλήματα κατά την εκτέλεση των αθλητικών δραστηριοτήτων.
 3. Να αναπτύξει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να παραμείνει δια βίου δραστήριος.
 4. Να αποκτήσει τις γνώσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει υπεύθυνες προσωπικές επιλογές


 • Λύκειο-ΙΒ

Το μάθημα υλοποιείται 2 διδακτικές ώρες/εβδομάδα

Στόχος του μαθήματος είναι ο μαθητής:

 1. Να τελειοποιήσει τις δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να συμμετέχει αποτελεσματικά σε φυσικές δραστηριότητες και σπορ που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά του.
 2. Να καταστεί ικανός να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες τακτικής στα ομαδικά αθλήματα, ώστε να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, ενδιαφέρον για τους άλλους και αποδεκτή κοινωνικά συμπεριφορά εντός και εκτός του σχολείου.
 3. Να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορεί μακροπρόθεσμα να χειριστεί θέματα που αφορούν την υγεία και τον τρόπο ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές συμμετέχουν σε ενότητες αθλημάτων με μπάλα (Ποδοσφαίριση , Καλαθοσφαίριση, Χειροσφαίριση, Πετοσφαίριση), σπορ ρακέτας(Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση και Αντιπτέριση) και προαγωγής φυσικής κατάστασης (Ενδυνάμωση με Αντιστάσεις, Βάρη, Λάστιχα, TRX, Αεροβική, STEP, ZUMBA).


 • Εσωτερικό πρωτάθλημα

Στην Ε' και ΣΤ' Δημοτικού διοργανώνεται εσωτερικό πρωτάθλημα στην Ποδοσφαίριση, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χειροσφαίριση και Κλασικό Αθλητισμό, με σκοπό την απόκτηση αγωνιστικής εμπειρίας, βασικών γνώσεων των κανονισμών και τακτικής και την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος.

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο το σχολικό πρωτάθλημα οργανώνεται από τους μαθητές, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη(ν):

 • Επιλογή αθλημάτων και σύσταση ομάδων
 • Διαιτησία και γραμματεία
 • Καταγραφή στατιστικών
 • Εφαρμογή κανονισμών και διαδικασιών
 • Εξαγωγή των αποτελεσμάτων


 • Κολύμβηση
 • Στο Νηπιαγωγείο το μάθημα κολύμβησης διεξάγεται μία φορά την εβδομάδα
 • Στην Α' και Β' Δημοτικού διεξάγεται συνεχόμενο 2ωρο μάθημα κολύμβησης, τη μισή σχολική χρονιά.
 • Στη Γ',Δ',Ε' και ΣΤ' Δημοτικού διεξάγεται συνεχόμενο 2ωρο μάθημα κολύμβησης ανά 15 ημέρες.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση με το νερό και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για τα τέσσερα στυλ κολύμβησης.


 • Όμιλοι

Το πρόγραμμα των μαθημάτων υλοποιείται για ένα τετράμηνο, μία επιπλέον διδακτική ώρα την εβδομάδα.

Οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αθλήματα που είναι λιγότερο διαδεδομένα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν σε μία σειρά μαθημάτων που συνδυάζουν την άσκηση με την ψυχαγωγία.

Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ένα αντικείμενο προσαρμοσμένο στην ηλικία τους όπως Ξιφασκία, Σκοποβολή, Baseball, Τένις, Παιχνίδια Χειρισμού της Μπάλας, Παραδοσιακά Παιχνίδια.

Social Media

Οι Προτάσεις μας

05/05/2016Summer Camp 2016Tο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είναι κοντά σας, για ακόμη μια χρονιά! Και φέτος, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους, από τη λήξη του...
περισσότερα tips
All Rights ReservedΟροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναCreated by SiEBEN
Google+