Μαθήματα

Architecture & 3D Design
Όλοι βιώνουμε την αρχιτεκτονική υποσυνείδητα. Ο χώρος που μας περιβάλλει, τα σπίτια μας, τα σχολεία μας, το δομημένο περιβάλλον, ακόμα και οι αναμνήσεις μας συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με αρχιτεκτονικές εμπειρίες.  Κατά το σχεδιασμό ενός κτιρίου, ο αρχιτέκτονας έχει ένα σημαντικό στόχο, να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των κατοίκων και να δημιουργήσει ένα χώρο που είναι λειτουργικός, καθώς και αισθητικά ευχάριστος.  Μέσω της πρακτικής προσέγγισης, οι μαθητές θα μάθουν την σημασία της υλικότητας, του χώρου, της μορφής, της χρήσης, και την αίσθηση της κλίμακας έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση του αρχιτεκτονικού χώρου.

 

Life Drawing
To ‘σχέδιο εκ του φυσικού’ (life drawing) είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να μάθει κανείς να σχεδιάζει, καθώς όλοι οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν πότε έχει γίνει λάθος! Στόχος του μαθήματος δεν είναι απλώς το ανατομικά σωστό σχέδιο αλλά το ολοκληρωμένο, κατά το δυνατόν, έργο τέχνης. Μπορεί το σχέδιο του μαθητή να αποτυπώνει την ένταση του σώματος του μοντέλου ή να είναι μια ‘καρικατούρα’.Σημασία έχει οι μαθητές να καταφέρουν να ελέγξουν την γραμμή και τα ‘ίχνη’ του μολυβιού τους ώστε να φτάσουν ως την ολοκλήρωση του σχεδίου που ξεκίνησαν. Πρέπει δηλαδή να δουν το σχέδιό τους όχι απλώς ως άσκηση ή σπουδή, αλλά δυνάμει ως ολοκληρωμένο και αυτοτελές έργο τέχνης. Για να μην γίνεται το μάθημα προβλέψιμο και βαρετό, μεταβάλλονται κάθε φορά παράμετροι όπως οι διαστάσεις του χαρτιού, τα υλικά, το μοντέλο, η διάρκεια της πόζας του μοντέλου, η προοπτική κτλ.


Fashion & Textiles
Οι μαθητές μέσα από το μάθημα Fashion & Textiles μαθαίνουν τεχνικές επεξεργασίας και δημιουργίας υφασμάτων όπως τύπωμα, ζωγραφική, πλέξιμο, silk painting, felting, screen printing, patchwork και ρούχων. Έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σχεδιαστές και επαγγελματίες του χώρου και μέσα από παρουσιάσεις και εργασίες να μάθουν την ιστορία της μόδας και να αναλύσουν τις διάφορες τάσεις και το πώς αυτές καθορίζουν τις δημιουργίες του κάθε σχεδιαστή κάθε σεζόν. Οι μαθητές εξελίσουν τις ιδέες τους και δημιουργούν εντυπωσιακά αποτελέσματα προσπαθώντας συνέχεια να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να πειραματιστούν με όσους πιο πολλούς τρόπους μπορούν.


Creative Writing
Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι που καταπιάνονται με τις τέχνες να αποκτήσουν την συνήθεια να διαβάζουν και γενικά να ενημερώνονται για τους σύγχρονούς τους καλλιτέχνες και να αρχίσουν έτσι να κατανοούν πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω τους.

Όπως όμως και στα άλλα μαθήματα, έτσι και εδώ όλοι θα γράψουν τουλάχιστον ένα δοκίμιο/essay . Οι μαθητές εισάγονται ομαλά στη συγγραφή τέτοιων δοκιμίων, μέσω μαθημάτων ιστορίας της τέχνης όπου μαθαίνουν να τοποθετούν το έργο τέχνης στα ιστορικά του ‘συμφραζόμενα’ και, αντιστοίχως, να παρουσιάζουν και να ερμηνεύουν πολλά έργα τέχνης από διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία. Επίσης διδάσκονται πώς να αναλύουν και να αξιολογούν τη δική τους δουλειά καθώς και τα έργα άλλων. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν ότι καθώς γράφουμε για ένα έργο τέχνης κατανοούμε καλύτερα πώς και γιατί αυτό ‘λειτουργεί’ κι έτσι τελικά καταλαβαίνουμε τη ‘συνταγή’ της δημιουργίας έργων που να προκαλούν το ενδιαφέρον του θεατή.


Glass
Οι μαθητές θα διδαχθούν τις τεχνικές που σχετίζονται με το Βιτρό.Θα μάθουν πως να κόβουν χρωματισμένο γυαλί και να μεταφράζουν την ιδέα τους-παραδοσική ή σύγχρονη- σε βιτρό. Η ένωση του γυαλιού μπορεί να γίνει είτε στον ειδικό φούρνο, είτε με μόλυβδο όπως συνηθίζεται στην παραδοσιακή τεχνική του Βιτρό . Κάνοντας αναφορές στην τέχνη και χειροτεχνία από τον Μεσσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι και την σύγχρονη εποχή, οι μαθητές θα μπορέσουν να μεταφράσουν τις ιδέες τους σε προσωπικό επίπεδο και θα μάθουν πως να ενώσουν τα κομμάτια γυαλί με μόλυβδο, κόλλα και στόκο έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ενιαίο έργο.


Ceramics
Ο πηλός μπορεί να επεξεργαστεί με πάρα πολλούς τρόπους και οι μαθητές μας μέσα απο το μάθημα της Κεραμικής, τους χρησιμοποιούν δημιουργώντας ευφάνταστα αποτελέσματα πειραματίζοντας με χρώματα, διάφορα είδη πυλού, και διαφορετικά εφε ψησίματος.


Photography & Film
'Ενας από τους βασικούς στόχους του μαθήματος είναι να μάθουν οι μαθητές να κοιτούν μέσα από το φακό. Να σκέφτονται πριν τραβήξουν μία φωτογραφία, να συνθέτουν, να καδράρουν, να επιλέγουν, να συνειδητοποιήσουν οτι δεν είναι απλά ένα "κλικ". Να εκτιμήσουν το μέσο αυτό και το ρόλο του στην ιστορία τέχνης, πέρα από πιθανές προκατάληψεις. Κατά τη διαρκεία των μαθημάτων οι μαθητές δοκιμάζουν διάφορες τεχνικές έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με την αναλογική και την ψηφιακή φωτογραφία καθώς με τη φωτογραφία ως έργο τέχνης.

Παράλληλα διδάσκονται οι βασικές αρχές της φωτογραφίας σε στούντιο έτσι ώστε να πετύχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη φωτογράφιση των έργων των μαθητών για τα portfolios τους. Τέλος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα ασχοληθούμε με κάποιες κινηματογραφικές τεχνικές στις οποίες θα εμβαθύνουμε ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε μαθητή (π.χ. animation).


Portfolio Preparation
Στα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ, στο τμήμα BTEC Doukas Foundation Art and Design αναγνωρίζουμε τη σημασία ενός δυνατού χαρτοφυλακίου (portfolio) ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την εισαγωγή των φοιτητών μας στα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας.

Το portfolio τους είναι ο ‘καθρέφτης’ όχι μόνο της δουλειάς τους όσον αφορά την δημιουργικότητα και αισθητική παρουσίαση των καλλιτεχνικών εργασιών τους, αλλά η εικόνα της προσωπικότητας τους και των ευαίσθητων πτυχών της. Επομένως η δημιουργία του κάθε portfolio δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια ή ως κάτι που μπορεί να γίνει στο τελευταίο λεπτό. Η επιτυχής δημιουργία ενός portfolio στηρίζεται σε συνεχή προσπάθεια, επιμονή και δημιουργική φαντασία, ώστε το τελικό προϊόν να είναι η ψηφιακή αναπαράσταση των πραγματικών καλλιτεχνικών δημιουργημάτων που έχουν κάνει οι φοιτητές κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα του Foundation.

Ξεκινάμε άμεσα τα βασικά βημάτα -μέσω διαφορετικών ηλεκτρονικών προγραμμάτων- για τη δημιουργία ενός απλού ψηφιακού χαρτοφυλακίου (digital portfolio). Οι απαιτήσεις των Πανεπιστήμιων για το τι portfolio ζητάνε διαφέρουν σε κάθε φοιτητή, αναλόγα την κατεύθυνση σπουδών που θα επιλέξει.

Τα πανεπιστήμια απαιτούν συνήθως portfolios από 15 έως 25 σελίδες, σε ψηφιακή μορφή, η οποία είτε πρέπει να αποστέλλονται μέσω email ή να ανέβουν σε κάποιο διαδυκτιακό χώρο. Οι φοιτητές, μέσα από πολλές ώρες ορθής καθοδήγησης και προσωπικής δουλειάς, μαθαίνουν να επιλέγουν και να μετατρέπουν τις καλλιτεχνικές εργασίας από τα workbooks τους σε ψηφιακή μορφή έτσι ώστε με την βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού να παρουσιαστούν στην μορφή που απαιτείται από το κάθε Πανεπιστήμιο.


Graphic Design & Illustration
Στην Γραφιστική, η δημιουργία μίας ιδέας συνδιάζει κείμενο και εικόνα. Το μάθημα γίνεται έτσι ώστε ναπαντρεύεται η δημιουργικότητα και το προσωπικό στυλ κάθε μαθητή με την τεχνολογία, με στόχο την ψηφιακή τέχνη και τη γραφιστική. Οι μαθητές διδάσκονται τις βασικές αρχές της τυπογραφίας και της σελιδοποίησης, επεξεργασία φωτογραφίας, ψηφιακή εικονογράφιση. Επίσης μαθαίνουν πώς να εμπλουτίζουν τις ιδέες τους και να μετατρέπουν τα σχεδιά τους χρησιμοποιώντας τα προγράμματα Adobe Photoshop & Illustrator. Μέσα από τις θεματικές ενότητες και τις επιμέρους τεχνικές, οι μαθητές γνωρίζουν τις δυνατότηες που μπορεί να προσφέρει στην δουλειά τους ο κόσμος της γραφιστικής.


Creative Computing
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τo computing να πάει ένα βήμα παρακάτω είναι μέσα από δημιουργικά μυαλά που σκέφτονται έξω από το κουτί και είναι σε θέση να εξερευνούν, να εκμεταλλεύονται και να επανεφεύρουνε εκ νέου τη χρήση των υπολογιστών. Και αυτό τo επιτυγχάνουμε με τονέο δημιουργικό τμήμα Creative Computing μας στο Δούκας BTEC Foundation in Art & Design.Διερευνούμε τη χρήση των κοινωνικών μέσων που είναι αναπόσπαστο μέρος της σημερινής ζωής, ενώ οι μαθητές μας μαθαίνουν το ζωτικό ρόλο τoυ να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε απευθείας σύνδεση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που ταιριάζει καλύτερα τους το ύφος του έργου τoυς. Ερευνούμε τη net.art που σήμερα σωστά θεωρείται ένας τομέας της Δημόσιας Τέχνης. Μέσω τη net.art μαθητές μας μαθαίνουν να δημιουργούν σε απευθείας σύνδεση με την πλατφόρμα τους ως ένα στούντιο και να μάθουν να δημιουργούν γι 'αυτό και μέσα σε αυτό. Eξερευνούμε επίσης την απόλυτη δημιουργικήχρήση του iPad το οποίο είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα εργαλεία πληροφορικής για τo 'κινητό καλλιτέχνη'. Χρησιμοποιούμε τα iPads με έναν αντισυμβατικό τρόπο όπου ποτέ δεν τελειώνουν οι δημιουργικές εφαρμογές τους.


Metal
Γίνεται εισαγωγή στους μαθητές στη μεταλλουργία και στις βασικές τεχνικές του μετάλλου εστιάζοντας στο χαλκό και τα κράματά του. Θα διδαχθούν αρχαίες και σύγχρονες τεχνικές και θα ερευνηθούν καλλιτέχνες και σχεδιαστές οι οποίοι έχουν εμπνεύσει και έχουν κάνει διαφορά στη δημιουργία του κοσμήματος και του μετάλλου.


Historical and Contextual Studies
Oι Διαλέξεις Historical and Contextual studies λαμβάνουν χώρα στην αρχή κάθε νέου project, παρέχοντας στους φοιτητές μια πηγή έμπνευσης για να ξεκινήσουν τα έργα τους. Oργανώνονται οι επισκέψεις Λέκτορων που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα, καθώς και την σειρά από συνομιλίες Skype που οργανώνουμε με Λέκτορες από το εξωτερικό.

Social Media

Οι Προτάσεις μας

05/05/2016Summer Camp 2016Tο Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είναι κοντά σας, για ακόμη μια χρονιά! Και φέτος, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους, από τη λήξη του...
περισσότερα tips
All Rights ReservedΟροι ΧρήσηςΠροσωπικά ΔεδομέναCreated by SiEBEN
Google+